Familie Smit

 

 

Johannes (Jan) Smit ∗Warmenhuizen 26/07 1903 – †Schagen 02/06 1980
gehuwd op 1928/29 met
Geertruida Maria (Gery) Klaver ∗Schagen 08/05 1906 – †Schagen 26/01 2000.

De boerderij waarin de families hebben gewoond was een pachtboerderij van de Katholieke Kerk, Schagen.

De familie Smit kwam op de boerderij wonen nadat de familie Dirk Bakker begin jaren 30 met de noorderzon vertrokken was naar Argentinië. “Halsoverkop, in het holst van de nacht, de broodbordjes stonden nog op tafel!” vermeldt het verhaal. Vader Bakker had op 11 november, keuveltjesavond, stiekem nog wel ‘bollengeld’ opgehaald dat zijn vader en ook zijn broer nog tegoed hadden van andere bollentelers. ’s Nachts hoorden de buren wel een vrachtauto wegrijden, maar daar schonken ze verder geen aandacht aan. Dit kwam wel vaker voor als er bollen werden opgehaald voor de handel. Hij is nooit meer terug geweest in Nederland, zijn vrouw is in de jaren 60 nog één keer terug geweest en heeft Dijkstaal toen bezocht. Naar verluidt ging het hen erg goed in Zuid-Amerika!

fam-bakker
De familie Bakker: met de noorderzon vertrokken naar Argentinië.

In het midden Jan Bakker met vrouw en kinderen, geheel rechts Jan Mulder Nzn. Naast hem Willy Dresen (werknemer bij Bakker, hij was Duitser). Na het vertrek van familie Bakker werd hij werknemer bij buurman Lou Visser en ging bij hen in het werkmanshuis wonen.

Jan Smit is in Warmenhuizen geboren, hij huwde Gery Klaver en zij bleven in eerste instantie ook in Warmenhuizen wonen. Hun oudste dochter Tiny is daar in 1930 geboren, evenals het tweede dochtertje, Ans (overleden op twee-jarige leeftijd in 1934).

Vrij snel verhuisden ze naar Dijkstaal, waar nog 7 kinderen werden geboren.

Het trouwboekje van Jan en Gery Smit.trouwboekje
Jan Smit was een fervent jager, zijn hart ging uit naar de jacht! Zijn kleinkinderen zeggen zelfs dat hij meer jager dan boer was!!!! Hij hield van de natuur. Cees Roozendaal uit Warmenhuizen vergezelde hem vroeger vaak bij de jacht, samen trokken ze er dan op uit, geweer in de aanslag! Cees Roozendaal had altijd zijn fototoestel mee en maakte van alles wat hem interessant leek foto’s, maar vooral de ‘buit’ werd uiteraard gefotografeerd.
goede-vangst jan-smit-1967
Goede vangst! Jan Smit met geweer, 1967.
In 1963 waaide er een enorm gat in de oude stolp en de familie Smit nam hun intrek in het door zoon Piet gebouwde huis bij ‘Grootven’, tegenwoordig huisnummer 11.
gat_in_dak Gat in het dak.
Piet Smit was getrouwd met Willy Kooiman, zij woonden in het dijkhuisje bij ‘Grootven’ (nu 9a). Na Piet’s overlijden is Willy naar Tuitjenhorn verhuisd, naar een verzorgingstehuis, waar ze nu (juni 2015) nog woont. Piet was een zeer bekwaam doe-het-zelver, ook de boet naast/achter zijn woning heeft hij gebouwd. In de jaren 1960/1970 werden beide woningen aan badgasten verhuurd. Naderhand is/zijn deze schuur (zomerwoningen) weer omgebouwd tot 2 huizen. In één ervan heeft dochter Rina Driesse een aantal jaren gewoond. De huizen worden nu door 2 gezinnen afzonderlijke families bewoond. Deze schuur is later weer omgebouwd tot 2 woningen en wordt nu door 2 gezinnen bewoond. Van één huisnummer naar 4!, daar bij het dijkhuis van het Grootven.

Piet Smit ‘had’ de dijken in de omgeving en hield daar schapen. Ook hield hij van vissen, met vergunning…….. maar ook illegaal! De palingen werden na het vangen door hemzelf gerookt.

groot-ven-raven huisje-dijk
Grootven, Jan Raven woonde hier. Het Dijkhuisje van Piet Smit, nu 9a.
Jan Smit en zijn vrouw Gery woonden dus nu in het door Piet met oude bouwmaterialen gebouwde huis bij ‘Grootven’. Jan zijn gezondheid was tanende, zij verhuisden naar een aanleunwoning van Christoffelhof in Schagen. Na Jan’s overlijden is Gery naar het ‘tehuis’ verhuisd, zij is 92 jaar geworden. Nadat Jan en Gery naar Schagen verhuisden kwamen Jan en Margriet Raven in het huisnummer 11 wonen, tot voorkort, nu staat het leeg! In het huis van Piet en Willy woont nu, Sara, hun oudste kleindochter, zij is de dochter van Rina, de oudste dochter van Piet en Willy.
Wonen op Dijkstaal – door Piet Smit.
genealogie De genealogie van de familie J. Smit.
Jan-gery-voor-huis kermisfoto
Jan en Gery voor het huis. Kermisfoto: het complete gezin Smit.
piet-hond piet-ijs
Piet met de hond, achter het huis. Piet op het ijs.
wim-enz opa-kinders
Wim, Ria, Els, Dick en Tonny. Jan Smit met zijn kinderen achter de boerderij.
gezin-smit gezinsfoto-smit
Jan en Gery met 3 van hun kinderen. De kinderen Smit,

v.l.n.r. Ans, Piet, Wim, Els, Tiny en Ria.

sinterklaas-1957 35-jaar
Sinterklaas 1957. :Jan en Gery met hun kinderen,

ter gelegenheid van hun 35-jarig huwelijk, 1954.

wim-smit wim-smit-cor-krijgsman
Wim Smit met buurmeisje, Tineke of Elly Krijgsman. Wim Smit en Cor Krijgsman.
hazen-geschoten na-verkaveling
Jan Smit, trots na de jacht! Dijkstal na de verkaveling, 1958/1959.
1970 buurtjes-dijkstal
Jan Smit en Gery Klaver, april 1970. Verschillende buren van Dijkstal bij elkaar!
tiny-smit ria-smit
Tiny 1930 Ria 1941-2011
els-smit dick-smit
Els 1943 Dick 1946-1999
Tonny-1968 08-05-1997
    Tonny 1948 Gery Smit Klaver met haar kinderen, 8 mei 1997.
Gery-Smit-Schagen schouten-borst
Gery Smit-Klaver in haar hoekje in Schagen. Buurvrouw Willy Schouten-Diekman

met schoonzoon Bram Borst.


Rouwkaart-Wim Rouwkaart-Gery-Smit-Klaver
Rouwkaart Wim, 28 maart 1965. Rouwkaart Gery Smit-Klaver,

26 januari 2000.

Rouwkaart-Dick rouwkaart-Ria
Rouwkaart Dick, 15 maart 1999. Rouwkaart Ria, 30 april 2011.

Meer over de familie Smit: www.warmenhuizeninoudefotos.nl: Pagina Familiefoto’s.

Omhoog